Ati vrea sa faceti rapid o pizza buna?
Va salut. Nu facusem niciodata aluaturi dospite, le credeam pretentioase si ma temeam sa nu le ratez. Pana in momentul cand, toamna trecuta, spontan si fara cea mai mica ezitare am zis: “ma duc sa fac o pizza”. Dupa nici o ora, m-am intors la sotul, tatal lui si fratele meu aflat in vizita la noi, cu primele portii de pizza, carora le-au urmat toate cele ramase in tava. De atunci, cand fac pizza, e o joaca pentru mine. Pana framant eu aluatul, sotul meu razuie cascavalul si feliaza la nevoie maslinele si mezelul. Aveti incredere in mine, este o reteta simpla si rapida, cu ce aveti prin frigider, la o adica. Ingrediente Pentru blat: o cana cu apa, un cub de drojdie (eu prefer Budok), 2 linguri smantana, o lingura ulei, o lingurita rasa de sare, (pun si una de zahar) si faina cat sa se desprinda la limita de pe degete ( daca lasati aluatul moale, va fi mai pufos). Pentru umplutura: o pasta sanatoasa de rosii (ketchup-ul nu e cel mai sanatos, eu il cam inlocuiesc cu pasta din pulpa de rosii), oregano, piper si putin cimbru daca va place, masline si/sau castraveti murati, cel putin doua tipuri de mezel (eu cumpar anume din cele tradfitionale, fara E-uri pentru a pune in pizza, altfel nu consum mezeluri, nu impacata si nu cu placere) si cascaval.Evident, umplutura este dupa gustul fiecaruia, puteti folosi carne de pui fiarta sau ramasa de la friptura sau ciuperci, caz in care renuntati la masline. Preparare Incalziti putin apa, turnati-o in bol si desfaceti drojdia in ea, adaugati sarea, zaharul, smantana si uleiul (acestea doua pentru imbogati aluatul, altfel ar fi oarecum uscat si …”sarac”) si la urma faina cernuta, adaugata cate putin. Atentie, lasati aluatul moale. Acoperiti-l si lasati-l la crescut pana pregatiti umplutura. Cubuliti mezelul si maslinele/castravetele murat si razuiti cascaval fie pe partea pentru castraveti a razatoarei, fie cu curatatorul economic, in fasii. Intindeti cu degetele aluatul de pizza in tava presarata cu putina faina, ungeti-l cu pasta de rosii, condimentati cu oregano si piper, cimbru (mai putin), distribuiti cubuletele pe toata suprafata si acoperiti-o generos cu cascaval (topit, acesta va tine apoi umplutura lipita de blat) si dati la cuptor (acesta sa fie preincalzit). Este gata in max. 20 min. Verificati ridicand cu varful cutitului o parte din pizza, daca e coapta si pe dos, e gata.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu