marți, 4 octombrie 2016

Etichete…pe echiamentele de protectie a muncii

Aveam de mult in gand sa scriu despre etichetare. Ne place sau nu o facem toti… mai mult sau mai putin constient, insa asta nu inseamna ca nu se poate autoeduca.


Etichetele pe care noi le punem oamenilor, sau mai frumos spus, categoriile in care incadram oamenii cu care intram in contact, sunt bazate pe stereotipuri. Cateva decade de cercetari in domeniul stereotipurilor arata faptul ca primele noastre impresii sunt influentate de asteptarile noastre preexistente. Stereotipurile fac parte din sistemul nostru cognitiv si functioneaza pe baza unor scheme(= pareri sau cunostinte organizate despre oameni, obiecte, evenimente si situatii) procesul de cautare in memorie a schemei cuprinzand cele mai multe date asemanatoare celor noi se numeste procesare schematica. Cu alte cuvinte procesarea schematica ne permite sa categorisim imediat alimentele (daca sunt mancare sau bautura) sau oamenii pe baza unor atribute fizice evidente, grupuri etc.

 Asocierile continute in stereotipuri pot deveni suprainvatate si automate, in limbaj de specialitate numim asta amorsaj, adica activarea accidentala a schemelor de catre contexte situationale. Amorsajul poate influenta comportamentul social ex: simpla expunere a persoanei la cuvinte ca a adera, a consimti, si a se conforma mareste probabilitatea ca oamenii sa se conformeze mai tarziu parerii unanime. Amorsajul poate activa stereotipurile in mod automat fara ca acesta sa fie un proces constient, doar atunci cand vezi, spre exemplu, echipamente de protectie.

Contrar asteptarilor noastre poate, studiile confirma faptul ca stereotipurile ne ajuta sa procesam informatia. Fara stereotipuri am fi coplesiti de informatia care ne asalteaza. Daca nu ai avea o metoda de a-ti organiza sau accesa asteptarile despre diverse tipuri de oameni, ai fi foarte incet in a-ti forma o impresie legata de acestia. Insa acest bonus oferit de stereotipuri are un pret, si anume ca acestea influenteaza perceptiile si amintirile noastre despre informatia primita, prin urmare orice informatie noua, orice prim contact cu o alta persoana o trec prin schema personala ( datorita acestui lucru prima impresie conteaza atat de mult! ), evident ca acest lucru se intampla in mod inconstient… si ne trezim cu o parere mai mult sau mai putin corect formata dupa o prima intalnire.
Ziceam la inceput ca se poate totusi sa schimbam acest mod de “a cunoaste” oamenii, fara sa ne mai gandim ca poarta bocanci de protectie. Se poate! Depinde de cat de mult vrem sa cunoastem persoanele din jurul nostru si mai ales de cat de mult recunoastem ca asa functionam si de aici dorinta de a ne schimba, pana la urma e vorba de motivatie, dar asta e o alta poveste.

Renuntarea la etichetare presupune o cunoastere mai profunda a oamenilor si evident o anumita vulnerabilitate la care ne supunem. Renuntam?!

Postari populare